Actinische keratose

Actinische Keratose wordt beschouwd als het voorstadium van huidkanker. Actinische keratose, ook wel zonlichtbeschadiging genoemd, is een huidafwijking die verschillende vormen kan aannemen. Deze afwijking kan lokaal optreden maar ook over een groter huidoppervlak voorkomen. Actinische keratose is het gevolg van teveel UV-(ultraviolette) straling op de huid, door de zon of de zonnebank.

Wat is actinische keratose

Actinische keratosen zijn ruw aanvoelende, schilferende plekjes op de huid. Ze zijn lichtrood tot roodbruin gekleurd met een ruw witgeel oppervlak. Actinisch betekent: ontstaan door UV-straling.

Hoe ontstaat actinische keratose

Actinische keratosen ontstaan door te veel UV-straling, via de zon of zonnebank. De huidcellen worden hierdoor beschadigd, waardoor deze niet meer normaal delen en groeien.

Risico op actinische keratose

Actinische keratose komt vaker voor bij mensen boven de vijftig jaar. Door de veranderde vrijetijdsbesteding (meer zonvakanties, zonnebanken, hobby's in de buitenlucht) worden actinische keratosen echter steeds vaker ook op jongere leeftijd waargenomen.

Aantal diagnoses huidkanker stijgt

07 februari 2020

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. In 2019 kregen bijna 73.000 mensen die diagnose. Daarmee stijgt huidkanker het hardst van alle kankersoorten.

Wereldkankerdag 4 februari - huidkanker komt steeds vaker voor

4 februari 2020

Het aantal mensen dat huidkanker krijgt is het afgelopen jaar weer gestegen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) die deze week bekend zijn geworden.

Overlevingskansen bij ernstige huidkanker sterk verbeterd

28 juni 2019

Patiënten in Nederland met ernstige huidkanker hebben hun overlevingskansen de afgelopen jaren aanmerkelijk zien verbeteren dankzij de introductie van nieuwe medicijnen. Dat blijkt uit cijfers die vandaag worden gepresenteerd op een congres in Amsterdam. Nieuwe patiënten hebben momenteel meer dan 40 procent kans om te overleven. Tien jaar geleden kwam de diagnose uitgezaaid melanoom bijna altijd neer op een doodvonnis; vrijwel alle patiënten overleden binnen twaalf maanden.