Printervriendelijke versie

Hoe ontstaat actinische keratose

Actinische keratosen ontstaan door te veel UV-straling, via de zon of zonnebank. De huidcellen worden hierdoor beschadigd, waardoor deze niet meer normaal delen en groeien.

Actinische keratosen onstaan door zonschade. Daarbij wordt zowel de zichtbare huid als de onderliggende niet zichtbare huid  beschadigd. Bij de behandeling is het daarom van belang dat zowel de zichtbare plekjes als niet zichtbare plekjes worden meegenomen omdat het gehele gebied door de zon beschadigd is. Bij gebied kun je denken aan de gehele schedel, het gehele gezicht en decolleté en/of borst. Actinische keratose is een voorstadium van plaveiselcelcarcinoom, een kwaadaardige vorm van huidkanker die snel groeit en kan uitzaaien naar bijvoorbeeld de longen. Het risico dat een actinische keratose zich ontwikkelt tot een plaveiselcelcarcinoom wordt groter als de actinische keratose groter is dan één cm, dik en rood is, bloedt, pijnlijk is of als het oppervlak een wondje gaat vertonen.

Het is daarom belangrijk tijdig het plekje met actinische keratose te behandelen om zo het risico op plaveiselcelcarcinoom te verkleinen.

Alles weten over de behandeling van actinische keratose? Lees hier meer over de behandeling van actinische keratose.